Hieronder een stap voor stap handleiding hoe je de Google Assistant kan koppelen aan je Sonos apparatuur.

Je hebt hiervoor je Google Home app, maar ook de Sonos app nodig op je smartphone. Belangrijk is dat je het wachtwoord van je Sonos account bij de hand hebt.

In juli 2019 kwam Sonos een update die het mogelijk maakte om Google Assistant te gebruiken met Sonos. Echter beperkte deze koppeling zich wel tot drie modellen van Sonos, de Sonos One, Beam en Move (deze luidsprekers hebben een ingebouwde microfoon).

Heb je geen van bovenstaande modellen, maar wil je de speakers toch met de Google Assistent via bijvoorbeeld een Citation One kunnen bedienen? Ook dit is mogelijk, maar wel via een kleine omweg.

Het begint in de Sonos App. Kies daar voor ‘Spraakservices’:

De Sonos heeft op dit moment ondersteuning voor de Amaxon Alexa en de Google Assistant. Voor gebruik met de Google Home kies je natuurlijk voor de Google Assitant.

Het is belangrijk dat je je Sonos account username / email adres en wachtwoord bij de hand hebt. Ben je wachtwoord vergeten? Geen zorgen, deze kan je eenvoudig resetten.

Als je ingelogd bent zal Sonos je toestemming vragen om de benodigde rechten in te stellen voor de Google Home.

Als dit gelukt is ben je klaar. Je zult zien dat in je Google Home app al je Sonos speakers apart toegevoegd zijn en weergegeven worden tussen je andere apparaten.

Je kunt er nu voor kiezen de apparaten een andere naam te geven binnen de Google home app. Ook kun je de verschillende Sonos apparatuur toevoegen aan het juiste Google Home huis en de kamer waarin de Sonos speaker staat.

Is de installatie afgerond? Dan je direct aan de slag en de eerste commando’s geven.

Zeg bijvoorbeeld tegen één van de door Google Chromecast ondersteunde Citation luidsprekers:

Oké Google:

• Speel Roxette af op de Sonos
  • Speel de playlist Favourites af op de Sonos
  • etc

Heb je meerdere Sonos speakers dan dien je ze helaas allemaal individueel in te stellen. Kan een werk zijn, maar aan de andere kant heb je wel zelf in de hand op welke speaker je de spraakassistent installeert.

* Let op, op deze manier kan je met een omweg toch je Sonos apparatuur besturen met de Google Assistent via één van de Citation of Google Chromecast ondersteunde luidsprekers, het is echter (nog) niet mogelijk om je Sonos luidsprekers mee te laten spelen in een groep met je andere luidsprekers.